Prima întâlnire: 4 semne evidente că NU ai găsit persoana potrivită conform psihologilor
„Dacă aș fi știut cum să fiu mai atent/ă la semnele că nu am găsit persoana potrivită, acum nu mai trăiam așa o dezamăgire… „
Cu siguranță că ți s-a întâmplat măcar o dată în viață să trăiești o frumoasă poveste de dragoste care în timp s-a degradat, până s-a consumat de tot.
Atunci ți-ai reproșat că nu ai știut să acorzi atenție încă de la început la diferențele evidente dintre voi, pentru a putea evita durerea despărțirii.
Ei bine, nu este vina ta. Ai nevoie de puțin antrenament să ții „îndrăgostirea” în frâu.
Se spune că atunci când te îndrăgostești îți pierzi rațiunea.
Dragostea îți fură mintea, la propriu, așa că gândurile tale aleargă ca un catâr încăpățânat către persoana care-ți place cu adevărat.
Iar științific este dovedit că atunci când te întâlnești cu persoana pe care o îndrăgești, ai de furcă cu doi inamici:
- oxitocina (hormonul iubirii) care se eliberează în creierul tău și începi să idealizezi persoana până la extrem, fără a mai acordă atenție la lucrurile care contează cu adevărat în crearea unei legături de lungă durată.
- Și dopamina (hormonul fericirii), care se eliberează atunci când te afli în prezența persoanei iubite și te face să te simți minunat, creând dependență.
Din aceast motiv, nu vezi neapărat clar diferențele dintre voi și ai tendința de a găsi o explicație pentru orice lucru neplăcut sau care nu ți se pare corect la partener.
Așa că este dificil să recunoști semnele roșii la începutul relației tale.
Din fericire, Institutul Gottman a făcut o mulțime de cercetări despre începuturile relațiilor reușite/ dezastruoase, astfel încât să știi la ce semne să acorzi atenție atunci când te afli în cunoaștere cu persoana pe care o îndrăgești, pentru a te asigura că sunteți pe drumul cel bun.
Oricum, evoluția relației depinde extrem de mult de fiecare om în parte. Chiar dacă aveți multe lucruri în comun la început, la un moment dat, în viitor, pot apărea schimbări nefavorabile pe care nu le poți opri.
Aici este frumusețea unei relații de lungi durată. Pentru a crea o astfel de relație puternică în viitor citește articolul
100 LUCRURI SIMPLE Pentru O Relație De Cuplu SĂNĂTOASĂ Și DURABILĂ
Acum să revenim la semnele de la începutul relației.
SEMNE ROȘII
Deci, ce face mai exact un cuplu „dezastru”? Semnele propuse de Dr. John Gottman au fost numite „Cei patru călăreți”, după o piesă cu cei 4 mitici călăreți ai apocalipsei care vin să semnaleze sfârșitul timpurilor.
Cei patru călăreți sunt:
-
Critică
-
Defensivă
-
Dispreț
-
Înghețare (blocaj)
Poți începe să observi dacă acestea apar sau nu în relația voastră chiar și în primele etape, poate chiar la prima întâlnire. Cum ar putea arăta asta în fapte?
1. Critică
Dacă cineva cu care te întâlnești te critică frecvent pe tine sau pe alți oameni, s-ar putea să-l observi spunând cuvinte precum „întotdeauna” sau „niciodată”.
De exemplu, „întotdeauna aștept mai mult de la tine” sau „nu te gândești niciodată la mine noaptea!”
2. Defensivă
Defensivitatea arată ca o contracritică, o, justificare excesivă a acțiunilor sau interpretarea victimei.
Dacă vă întâlniți și aduci în discuție o îngrijorare pe care o ai, iar cealaltă persoană răspunde defensiv, ar putea fi ceva la care trebuie să fii atent/ă.
Ar putea părea ca și cum ar spune: „Știu că întârzii mereu sau te amân, dar am o slujbă foarte ocupată. De ce nu înțelegi asta?”
3. Înghețare (blocaj)
Acest blocaj este adesea rezultatul copleșirii fiziologice.
Asta înseamnă că persoana cu care te întâlnești are probabil o inimă accelerată și un val de hormoni de stres care efectiv o aduce într-un episod în care nu mai răspunde.
Dacă ești cu cineva care se oprește subit din conversație, va părea că s-a îndepărtat sau că nu i-ar păsa de ceea ce spui.
Este posibil să experimentezi acest lucru în timpul unui conflict minor. Poate că cealaltă persoană trece „offline” și nu mai răspunde.
Acest lucru nu reprezintă o problemă atâta timp cât se conștientizează cauza acestor episoade și se iau măsuri.
Doar că de cele mai multe ori, oamenii nu conștientizează problema, iar dacă o fac nu o tratează cu seriozitate.
4. Dispreţ
Acesta este un semn FOARTE important la care trebuie să acorzi maximă atenție.
Disprețul este cel mai dăunător dintre călăreți și apare atunci când cineva preia o poziție de superioritate.
De cele mai multe ori, sunt cuvinte răutăcioase spuse „așa în glumă”.
Ar putea râde de tine, de interesele tale sau de profesia ta, ar putea să te determine să renunți la anumite preocupări sau să își asume o poziție de a fi mai bun/ă decât tine într-o anumită calitate.
Dacă cineva arată dispreț în primele etape ale întâlnirii, acesta este un mare steag roșu.
Bine, acum că am văzut ce trebuie să eviți, hai să vedem și lucrurile bune pe care ai vrea să le descoperi la persoana pe care o îndrăgești.
SEMNE VERZI
Din fericire, Dr. Gottman nu s-a oprit să studieze dezastrele relațiilor. În cercetare, el a găsit antidoturile celor Patru Călăreți, care sunt comportamente contraactive pentru fiecare dintre cele de mai sus.
Dacă regăsești următoarele semne la o persoană ești pe drumul cel bun, pentru că aceasta înseamnă că va ști să gestioneze conflictele și să îți arate respectul cuvenit.
-
Pornire blândă
În loc să devină critic, partenerul discută preocupările și plângerile, pornind conversația cu blândețe.
Acesta tinde să urmeze o formulă de acest gen „Am observat că …. , simt că… , am nevoie de… ” atunci când discută despre ceea ce îl deranjează, mai degrabă decât să acuze „Întotdeauna faci X, trebuie să faci X, de ce nu îmi aduci …”
-
Asumarea responsabilității
În loc să fii defensiv, este indicat să îți asumi responsabilitatea pentru partea ta de vină.
Oamenii care își asumă responsabilitatea își aud partenerul când au o problemă, validează îngrijorarea și fac o pauză înainte de a răspunde.
Poate suna ca un partener spunând: „Hei, am observat că atunci când ieșim cu prietenii tăi, sunt lăsat singur în colț. Mă simt foarte ciudat în acele momente. Am nevoie să mai rămâi puțin lângă mine până când ajung să-i cunosc” (o pornire blândă).
La rândul său, cealaltă persoană răspunde non-defensiv spunând: „Ai dreptate. Nu ar trebui să plec așa de lângă tine. Îmi pot imagina că este incomod când nu îi cunoști încă pe toți.”
-
Auto-liniștire
Cu toții ne supărăm. Este uman să ai emoții copleșitoare din când în când. Cu toate acestea, cei care se simt bine în relații tind să își asume responsabilitatea pentru a se liniști și au parteneri care sunt dispuși să le permită să-și ia timpul de care au nevoie pentru a se calma. Asta înseamnă că atunci când cineva are nevoie de o pauză, o ia, iar cealaltă persoană îi oferă spațiu.
-
Diplomație
Pentru a depăși disprețul, persoana care îl exprimă trebuie să se încline să recunoască și să-și exprime propriile sentimente.
Când te deranjează un anumit lucru la partener, în loc să îi arăți dispreț și să spui „Nu pot să cred că ai întârziat. Mă dezguști”, un partener care se poate exprima corespunzător ar putea spune: „Când întârzii, mă simt atât de supărat”.
Concluzie
Începutul relației este plin de hormoni fericiți care se aliază pentru a forma un cuplu.
Dar pentru ca acel cuplu să fie fericit pe viitor, este necesar să acorzi atenție la semnele evidente de la începutul relației pentru a ști cum să reacționezi, ce limite să stabilești sau dacă mai continui pe acel drum.
În cele din urmă, cu toții ne dorim parteneri care sunt blânzi cu noi (chiar și atunci când sunt supărați), capabili să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor (chiar și atunci când le este greu), să lucreze cu noi pentru a ne calma sistemele nervoase și să-și conștientizeze durerea și resentimentele din trecut, astfel încât să nu ne afecteze.